Minder kans op kanker met vitamine D en omega-3

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een hoge dosis vitamine D in combinatie met omega 3-visvetzuren en dagelijkse lichamelijke oefeningen beschermt ouderen tegen een ernstige vorm van kanker

Het onderzoek werd uitgevoerd in vijf Europese landen in de periode van december 2012 tot december 2017. Er namen meer dan 2150 proefpersonen deel met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Van de deelnemers had 41% bij aanvang van de studie een vitamine D-tekort (<50 nmol/l) en 17% was inactief. De proefpersonen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen ze 2000 IE vitamine D en 1000 mg omega 3-visvetzuren per dag in combinatie met een dagelijks oefenprogramma. In de andere groep kregen de deelnemers een placebo en geen specifiek traningsprogramma.

In de volgperiode van gemiddeld drie jaar werd bij 81 personen kanker met uitzaaiingen gediagnosticeerd. Suppletie met een hoge dosis vitamine D verkleinde met 24% significant de kans op een dergelijk ernstige vorm van kanker. Suppletie met omega 3-visvetzuren reduceerde het risico hierop significant met 30% en het dagelijks oefenprogramma verkleinde de kans significant met 26%. Een combinatie van de supplementen en het oefenprogramma was nog effectiever. De kans op een uitgezaaide vorm van kanker was met 61% significant kleiner bij de gecombineerde behandeling ten opzichte van de placebo.

Dagelijkse suppletie met vitamine D en visolie in combinatie met lichamelijke oefeningen beschermt ouderen significant tegen een ernstige vorm van kanker. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen