Minder kans op MS met koffie?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van de University of British Columbia hebben een verband gevonden tussen de consumptie van koffie en het risico van multiple sclerose (MS). Het dagelijks nuttigen van zes koppen koffie lijkt de kans op deze chronische aandoening te verkleinen.

De onderzoekers baseerden hun bevindingen op twee studies. Een Zweedse studie maakte een vergelijking tussen 1620 volwassenen met MS en 2788 gezonde controlepersonen en in een Amerikaanse studie werden 1159 personen met de ziekte vergeleken met 1172 gezonde leeftijdgenoten. Er werd nagegaan hoeveel koppen koffie de personen per dag dronken en vanaf welke leeftijd.

Personen die weinig koffie dronken hadden significant meer kans op de aandoening, ook na correctie voor andere beïnvloedende factoren zoals het rookgedrag en lichaamsgewicht. Daarentegen hadden personen die dagelijks minimaal 900 ml koffie (zo’n zes kopjes) nuttigden met 26% tot 31% significant minder kans op de aandoening in vergelijking met personen die minder koffie dronken. Hoe meer koffie genuttigd werd, hoe kleiner de kans op MS.

Gezien het observationele karakter van de studie kan er geen oorzakelijke relatie worden aangetoond tussen de inname van koffie en het risico van MS. Wel is in eerdere studies cafeïne in verband gebracht met een neuroprotectief effect en lijkt cafeïne te beschermen tegen de ziekte van Alzheimer en Parkinson. In de huidige studie is het echter onduidelijk of cafeïne verantwoordelijk is voor het effect of dat andere bioactieve stoffen uit koffie van invloed zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen