Minder kans op sterfte met lycopeen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge lycopeenconcentratie in het bloed is geassocieerd met een lager sterfterisico bij personen met het metabool syndroom.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Er namen bijna 2500 personen met het metabool syndroom deel aan het onderzoek. Ze waren allen twintig jaar of ouder. Bij de deelnemers werd de lycopeenconcentratie bepaald. Op basis hiervan werden ze in drie groepen verdeeld (hoog: gemiddeld 0,6 µmol/l, middel: gemiddeld 0,4 µmol/l, laag: gemiddeld 0,2 µmol/l). Vervolgens werd de lycopeenstatus gerelateerd aan sterftecijfers.

Personen met de hoogste lycopeenconcentratie leefden gemiddeld vier maanden langer dan de personen met een lagere lycopeenstatus en gemiddeld dertien maanden langer in vergelijking met deelnemers met de laagste lycopeenconcentratie. Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek dat personen met een hoge dan wel relatief hoge lycopeenstatus met respectievelijk 39% en 33% significant minder kans hadden om te overlijden in vergelijking met deelnemers met een lage lycopeenstatus.

De resultaten laten een verband zien tussen de lycopeenstatus en de sterftekans bij personen met het metabool syndroom. Hoewel er nog geen oorzakelijke relatie is aangetoond wordt het effect mogelijk bewerkstelligd doordat lycopeen antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen