Teveel aluminium in babyvoeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Door onderzoekers van Keele University in Engeland werd recent het aluminiumgehalte van een aantal veel gebruikte babyvoedingen geanalyseerd. De concentraties aluminium in de toebereide babyvoeding varieerde van 176 tot 700 mcg/l. De concentraties in de poedervorm varieerde van 2,4 tot 4,3 mcg/g. Het hoogste gehalte werd gevonden in een op soja gebaseerd poeder. Na aanmaken met water resulteerde een aluminiumgehalte van 629 mcg/l.
De onderzoekers concluderen dat het aluminiumgehalte van een aantal commercieel verkrijgbare babyvoedingen nog altijd hoog is. In het bijzonder geldt dit voor een op soja gebaseerde babyvoeding die gegeven wordt aan baby's met koemelkallergie. Voorts wordt erop gewezen dat de gevonden concentraties aluminium tot 40 maal zo hoog zijn als die van borstvoeding.
De oorzaken van de hoge aluminiumconcentraties kunnen gelegen zijn in aluminiumafgifte door apparatuur en opslagtanks in de fabriek. Bovendien bestaan veel verpakkingen van babyvoeding voor een deel uit aluminium. In het geval van de op soja gebaseerde babyvoeding is het goed mogelijk dat de als grondstof gebruikte sojabonen een hoog gehalte aan aluminium hebben. Gezien de kwetsbaarheid van baby's ten aanzien van de blootstelling aan aluminium dient de concentratie van aluminium in babyvoeding tot een zo laag mogelijk niveau beperkt te blijven. In het verleden bleek ook al op zuivel of soja gebaseerde babyvoeding te hoge concentraties aluminium te bevatten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen