Minder mobiel door vitamine D-tekort

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan vitamine D is bij ouderen geassocieerd met functionele beperkingen. Dit blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Voor de studie werden de gegevens gebruikt van de Longitudinal Aging Study Amsterdam. Er werden twee leeftijdsgroepen gemaakt. De oude leeftijdsgroep (65 tot 88 jaar) bestond uit 1237 proefpersonen. Aan de jonge leeftijdsgroep (55 tot 65 jaar) namen 725 proefpersonen deel. Van de deelnemers was de vitamine D-status bekend. Een te lage vitamine D-bloedspiegel was gedefinieerd als lager dan 75 nmol/l. Tevens werd een vragenlijst afgenomen waarmee inzicht verkregen werd in de mobiliteit van de deelnemers. Het betrof de uitvoering van alledaagse taken waaronder traplopen, aan- en uitkleden, opstaan vanuit een stoel en het knippen van teennagels. 

In de oudste leeftijdsgroep had 56% meer dan één functionele beperking, in de jonge leeftijdsgroep bedroeg dit percentage 30%. In de oudere groep was een lage vitamine D-spiegel geassocieerd met een toename van beperkingen binnen drie jaar en in de jongere groep binnen zes jaar. 

Het is bekend dat spiercellen receptoren hebben voor vitamine D. Binding van vitamine D aan deze receptoren leidt tot activering van meer dan 300 genen. Mogelijk speelt dit proces een rol bij het ontstaan van functionele beperkingen als gevolg van een vitamine D-deficiëntie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen