Visolie versterkt immuunsysteem

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met visolie in combinatie met krachttraining kan het immuunsysteem versterken van oudere vrouwen.

Er namen 45 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar deel aan de studie. Ze werden in verschillende groepen verdeeld en volgden gedurende 90 dagen een krachttrainingsprogramma (driemaal per week), al dan niet in combinatie met 2 gram visolie in supplementvorm per dag. Ook was er een groep vrouwen die eerst gedurende 60 dagen dagelijks 2 gram visolie gesuppleerd kreeg en vervolgens gedurende 90 dagen krachttraining kreeg in combinatie met suppletie.

Suppletie met visolie leidde in combinatie met de training tot een beter functioneren van het immuunsysteem. Dit bleek uit het feit dat de concentraties en activiteit van verschillende immuunparameters toenamen. Suppletie met visolie gedurende 150 dagen leidde tot een toename van CD4+ en CD8+ lymfocyten die helpen bij de bestrijding van infecties. Ook was er in deze periode een afname van de ontstekingsbevorderende cytokine TNF-alfa. De combinatie van suppletie met training leidde bovendien tot een toename van de ontstekingsremmende stoffen interferon-gamma (IFN-γ), interleukine-2, -6 en -10 (Il-2, IL-6 en IL-10).  

Visoliesuppletie heeft samen met krachttraining een positief effect op het immuunsysteem van oudere vrouwen. Daarentegen bleek krachttraining alleen niet voldoende om het immuunsysteem te versterken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen