Vitamine D voor immuunsysteem

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate vitamine D-spiegel is noodzakelijk voor een optimaal functioneren van het immuunsysteem bij ouderen.

Aan de studie namen bijna duizend personen van zestig jaar en ouder deel die woonachtig waren in het noordelijk deel van Ierland. Bij de ouderen werd de vitamine D-spiegel bepaald en gerelateerd aan de ontstekingsmarkers interleukine-6 (IL-6), CRP en de ontstekingsremmende cytokine IL-10.

Ouderen met een vitamine D-tekort (<25 nmol/l) hadden significant hogere concentraties van Il-6 en CRP. Tevens waren de ratios IL-6/IL-10, CRP/IL-10 significant hoger in vergelijking met ouderen met een adequate vitamine D-spiegel van 75 nmol/l of meer. Er was hierbij gecorrigeerd voor de leeftijd, het geslacht en de BMI. De vitamine D-status bleek een significante voorspeller voor de ratio IL-6/IL-10. Personen met een tekort aan de vitamine hadden significant meer kans op een ratio IL-6/IL-10 van meer dan 2:1 in vergelijking met ouderen met een adequate vitamine D-spiegel.

De resultaten laten een verband zien tussen een inadequate vitamine D-status en een toename van ontstekingsmarkers, waaronder de ratio IL-6/IL-10. Een optimale vitamine D-spiegel is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem van ouderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen