Multi en omega 3-vetzuren verlagen cardiovasculair risico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een combinatie van multivitaminen en omega 3-vetzuren heeft een synergistisch effect op verlaging van de homocysteïnespiegel, CRP-concentratie en het triglyceridengehalte.

Honderd proefpersonen met een homocysteïnegehalte groter 8 micromol/L werden willekeurig verdeeld in een placebogroep of 3 suppletiegroepen: multivitaminen met placebo; omega 3-vetzuren (met 760 mg EPA en 440 mg DHA) met placebo of multivitaminen met omega 3-vetzuren. Het multivitaminepreparaat bestond uit 200 mg vitamine C, 400 IE vitamine E, 25 mg vitamine B6, 400 mcg foliumzuur en 400 mcg vitamine B12. De proefpersonen kregen de supplementen dagelijks gedurende een periode van 12 weken.

In vergelijking met de placebogroep werd een significante afname van de homocysteïnespiegel gezien in de groepen met multivitaminen al dan niet in combinatie met omega 3-vetzuren. In dezelfde groepen werd een significante verlaging van de CRP-concentratie bereikt. Tevens werd in de omega 3-groep en in de groep waarin multivitaminen werden gecombineerd met omega 3-vetzuren een significante afname van het triglyceridengehalte bereikt.

Al eerder werd aangetoond dat multivitaminen het homocysteïnegehalte en de CRP-concentratie verlagen en dat omega 3-vetzuren het triglyceridengehalte kunnen verlagen. Voor het eerst werd aangetoond dat gebruik van beide preparaten leidt tot een synergistisch effect op deze cardiovasculaire risicofactoren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen