Spierpijn door statines weg met vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mensen die cholesterolverlagende statines voorgeschreven krijgen, hebben vaak last van spierpijn. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat deze bijwerking samenhangt met de vitamine D-status en dat dit effect omkeerbaar is door middel van suppletie.
De onderzoekspopulatie bestond uit 621 patiënten die statines slikten. Hiervan hadden 128 mensen last van spierpijn; de overige 493 ervoeren deze bijwerking niet. Onder de proefpersonen waren geen mensen die corticosteroïden of vitamine D-supplementen innamen. Bij alle patiënten werd de concentratie 25-hydroxy-vitamine D [25(OH)D] in het serum gemeten.
De groep met en zonder bijwerkingen verschilde niet van elkaar op het gebied van leeftijd, BMI, diabetes type-2 of creatinekinasespiegel. De spierpijngroep had een significant lagere vitamine D-status in vergelijking met de groep zonder bijwerkingen. Een vitamine D-tekort kwam bovendien significant vaker voor bij patiënten met spierpijn. Van de mensen die bijwerkingen door het slikken van statines ervoeren, had 64% een tekort aan vitamine D; onder de mensen die geen last van bijwerkingen hadden was dit 43%.
Vervolgens kreeg bijna de helft van de spierpijnpatiënten met een vitamine D-tekort twaalf weken lang 50.000 IE vitamine D per week gesuppleerd. Ondertussen bleven zij ook gewoon hun statines slikken. Hierdoor verbeterde de vitamine D-status in deze groep significant. Bovendien verdween de spierpijn bij 92% van de patiënten in deze groep.
De wetenschappers concluderen uit hun onderzoek dat er een verband bestaat tussen statinegebruik en vitamine D-status welke van invloed is op de skeletspieren. Dit effect bleek bovendien omkeerbaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen