Probiotica tegen maag- en darmproblemen door stress

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met probiotica heeft een gunstige invloed op aan stress gerelateerde maag- en darmproblemen.
Dit bleek uit een studie waaraan 75 vrijwilligers met chronische stressklachten deelnamen met leeftijden van 18 tot 60 jaar. In twee willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 3 weken dagelijks ofwel een probioticasupplement ofwel een placebo. Het probioticasupplement bevatte de bacteriestammen Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium longum.
Aan het einde van de onderzoeksperiode werden in de probioticagroep significant minder symptomen van buikpijn, misselijkheid en braken gerapporteerd vergeleken met de placebogroep. Suppletie met probiotica bleek echter geen voordelen op te leveren voor andere aan stressgerelateerde symptomen, zoals een droge mond, eetlustverlies, slikproblemen, rectale pijn en hart- en slaapproblemen. Ook traden er geen verbeteringen op wat betreft de bredere symptomen op het sociale, psychologische en emotionele vlak.
De gunstige effecten kunnen mogelijk verklaard worden door de positieve invloed van de probiotica op de darmflora, de darmmucosa en het immunnsysteem.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen