Zwarte thee gunstig voor bloeddruk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van zwarte thee heeft een gunstig effect op het bloeddrukprofiel gedurende de nacht.

Er werden 111 mannen en vrouwen geselecteerd die bij aanvang een bovendruk tussen 115 en 150 mmHg hadden. De deelnemers werden in een suppletie- en controlegroep verdeeld. Personen in de suppletiegroep kregen gedurende 6 maanden dagelijks 3 koppen zwarte thee. De anderen kregen dagelijks 3 koppen van een controledrank met een vergelijkbare hoeveelheid cafeïne, maar zonder flavonoïden. Op de eerste dag en na 3 en 6 maanden werd bij de deelnemers een bloeddrukmeting gedurende telkens 24 uur gedaan.

Onder de theedrinkers was bij alle drie meetmomenten de variatie van zowel de boven- als onderdruk met 10% significant lager gedurende de nacht in vergelijking met de personen in de controlegroep. Het effect was aanwezig van de eerste tot de laatste dag gedurende de suppletieperiode en bleek onafhankelijk van de uitgangswaarde en de hartslag. Gedurende de dag had de consumptie van thee geen invloed op de bloeddrukvariatie.

Volgens de onderzoekers hebben flavonoïden in zwarte thee een gunstig effect op de bloedvaten door een verbetering van de elasticiteit van de slagaders. Dit kan leiden tot een verminderde variatie van bloeddrukwaarden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen