Bloeddruk verlagen met lijnzaad

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Lijnzaad is rijk aan het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur, lignanen (fyto-oestrogenen) en vezels. Mogelijk dat deze stoffen er verantwoordelijk voor zijn dat lijnzaad een gunstige invloed heeft op de bloeddruk van patiënten met hart-en vaatziekten.

In de studie werd het effect van lijnzaad onderzocht op de bloeddruk bij personen met een perifere vaataandoening. Er namen 110 patiënten aan de studie deel. Ze werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende zes maanden dagelijks levensmiddelen met dertig gram gemalen lijnzaad of een placebo.

In de suppletiegroep werd een significante toename gezien van de plasmaconcentraties van alfalinoleenzuur en enterolignanen. Dit was niet het geval in de placebogroep. Het lichaamsgewicht van de deelnemers verschilde niet significant tussen beide groepen. Na zes maanden was de gemiddelde boven- en onderdruk in de suppletiegroep met respectievelijk 10 en 7 mmHg lager dan in de placebogroep. Personen met een te hoge bovendruk (140 mmHg of meer) hadden een significante bloeddrukdaling van 15 en 7 mmHg voor respectievelijk de boven- en onderdruk onder invloed van lijnzaad. De plasmaconcentratie van alfalinoleenzuur was gerelateerd aan de boven- en onderdruk. De lignanenconcentratie was alleen gerelateerd aan de onderdruk.

De consumptie van lijnzaad leidt tot een significante bloeddrukdaling, vooral bij personen met hoge bloeddruk

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen