Polyfenolen in olijfolie: gunstig effect op genexpressie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een ontbijt met polyfenolrijke olijfolie onderdrukt in vivo de expressie van ontstekingbevorderende genen. De resultaten verklaren deels waarom in Mediterrane landen met een hoge consumptie van olijfolie minder cardiovasculaire aandoeningen voorkomen.
Aan de studie namen 20 patiënten met het metabool syndroom deel. Na een periode van zes weken waarin de patiënten geen supplementen of medicijnen gebruikten kregen ze twee keer een op olijfolie gebaseerd ontbijt met zowel een hoge (398 ppm) als een lage (70 ppm) concentratie polyfenolen. Daarnaast volgden de deelnemers gedurende de studieperiode een vetarm en koolhydraatrijk dieet om effect van het voedingspatroon op de resultaten uit te sluiten.
De onderzoekers identificeerden 98 genen waarvan de expressie veranderde door de olijfolieconsumptie met een hoog percentage polyfenolen in vergelijking met olijfolie met een kleine concentratie polyfenolen. Van deze genen werd bij 79 de expressie onderdrukt en bij 19 anderen nam de expressie toe. Veel van deze genen zijn gerelateerd aan obesitas, een verstoord lipidenprofiel, hart- en vaataandoeningen en diabetes. Daarnaast blijkt dat een groot deel van de onderdrukte genen betrokken zijn bij ontstekingsprocessen.
De studieresultaten tonen de relatie tussen ontstekingen, obesitas en het voedingspatroon en kunnen verklaren waarom een Mediterraan voedingspatroon een gunstig effect heeft op cardiovasculaire aandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen