Minder obesitas met meer omega 3-vetzuren?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De inname van meer omega 3-vetzuren en minder van het omega 6-veztuur linolzuur zou wel eens kunnen helpen in de strijd tegen diabetes. Dit stelt Annemarie Oosting in haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Obesitas komt steeds vaker voor op jonge leeftijd. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. Preventie is daarom van groot belang. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat omgevingsfactoren - zoals het voedingspatroon op jonge leeftijd - een rol spelen bij het ontstaan van obesitas en metabole ziekten later in het leven. In haar proefschrift beschrijft Oosting hoe de samenstelling en fysische structuur van voedingsvet van invloed is op de ontwikkeling van obesitas. Hiertoe gebruikte ze een muizenmodel.

Oosting veranderde de samenstelling van de moedermelk van muizen door ze op een dieet te zetten waardoor er een hogere concentratie van omega 3-vetzuren in de moedermelk aanwezig was en de concentratie van linolzuur was verlaagd. Het nageslacht bleek op volwassen leeftijd minder kans te hebben op overmatige vetopslag. Naast de vetzuursamenstelling speelt ook de fysische vetstructuur een rol: grote, met fosfolipiden omgeven vetdruppels (zoals aanwezig in moedermelk) beschermt pasgeboren muizen tegen overmatige vetaanzet op volwassen leeftijd.

Indien de huidige bevindingen bevestigd worden in humane studies, zou dit de basis kunnen zijn voor nieuwe strategieën om obesitas in een vroeg stadium te voorkomen door aanpassingen in de voeding van zuigelingen en jonge kinderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen