Minder pijn met visvetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-vetzuren gaat pijn na inspanning tegen en kan zodoende zinvol zijn voor zowel sporters als patiënten die een revalidatietraject volgen.

Aan de studie namen 11 gezonde mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar deel. Ze voerden op 2 verschillende momenten excentrische bicepsoefeningen uit waarbij kracht geleverd werd met uitgerekte spieren. Het eerste moment was nadat ze gedurende 14 dagen geen omega 3-vetzuren hadden binnengekregen. Het tweede moment was na dagelijkse suppletie met de tamelijk hoge dosis van 3000 mg omega 3-vetzuren gedurende 7 dagen. Voor de inspanning en 48 uur erna werd de mate van ontstekingsreacties vastgesteld aan de hand van pijn in de arm, zwelling van de arm en de huidtemperatuur.

De pijn nam significant toe na inspanning, maar was na visoliesuppletie met 15% significant lager dan zonder suppletie. De armomvang door zwelling nam significant toe na inspanning zonder visvetzuren, maar niet na suppletie met de omega 3-vetzuren. De huidtemperatuur veranderde niet onder invloed van inspanning.

Op basis van deze resultaten concludeerden de onderzoekers dat suppletie met omega 3-vetzuren leidt tot minder pijn door ontstekingsreacties na inspanning.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen