Vitamine C en E beschermen bij sporten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine C en E biedt bescherming tegen oxidatieve schade als gevolg van sportieve lichamelijke inspanning. Dit bleek uit een studie met 14 mannelijke amateuratleten.
In twee willekeurige groepen verdeeld kregen zij gedurende 1 maand voorafgaande aan de deelname aan een halve marathonwedstrijd dagelijks ofwel een dagelijkse dosis antioxidanten (152 mg vitamine C plus 50 mg vitamine E), ofwel een placebo. Vooraf, direct na, en 3 uur na afloop van de wedstrijd werd bij alle deelnemers bloed ter analyse afgenomen.
In de placebogroep werd er na afloop van de wedstrijd een verhoogde concentratie malondialdehyde, een marker voor oxidatieve stress, in de witte bloedcellen gemeten. Dit was in de suppletiegroep niet het geval. Daarnaast werd alleen in de suppletiegroep een verhoogde activiteit van de antioxidatieve enzymen katalase en glutathionperoxidase gevonden, terwijl de superoxide dismutaseactiviteit in beide groepen een stijging liet zien.
De onderzoekers concluderen dat suppletie met vitamine C en E de oxidatieve schade als gevolg van lichamelijke inspanning vermindert, zonder de met deze inspanning verband houden cellulaire aanpassingsmechanismen te blokkeren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen