Minder psychoses met vis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge consumptie van voedingsstoffen uit vis, omega 3-vetzuren en vitamine D, maar ook van omega 6-vetzuren vermindert psychotische klachten bij vrouwen.
In de jaren 1991 en 1992 werd bij 33.623 vrouwen in de leeftijd van 30 tot 49 jaar met behulp van vragenlijsten informatie verzameld over het voedingspatroon. Na een volgperiode van 11 tot 12 jaar werd bij dezelfde groep vrouwen informatie verkregen over psychotische symptomen. De vrouwen werden ingedeeld op basis van de frequentie van de klachten.
In totaal werden 18.411 vrouwen geclassificeerd met weinig symptomen, 14.395 vrouwen met matige symptomen en 817 hadden veel psychotische klachten. Vrouwen die 3 tot 4 keer per week vis aten hadden 53% minder kans op het frequent optreden van klachten in vergelijking met vrouwen die nooit vis aten. Ook bij vrouwen met een hoge inname van omega 3- en 6-vetzuren was het risico lager waarbij een hoge inname van omega 6-vetzuren een risicoreductie van 22% gaf. Voor de vette vissoorten zoals haring, makreel en zalm bleek dat een matige visinname het risico met 19% verlaagde terwijl een hoge inname leidde tot een toename van de symptomen met 90%. Bij vrouwen met een hoge vitamine D-inname nam de kans op psychotische klachten met 37% af.
Geconcludeerd kan worden dat consumptie van vis, vitamine D en de omega 3- en 6-vetzuren bij volwassen vrouwen leidt tot minder psychotische symptomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen