Prebiotica voor betere stemming

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de prebiotica oligofructose en 2'-fucosyllactose verbetert de samenstelling van de darmflora en vermindert klachten van een depressie of angst.

Aan het onderzoek namen 92 gezonde volwassenen deel met milde tot matige angst of depressie. Ze werden willekeurig in vier groepen verdeeld en kregen gedurende vijf weken per dag 10 gram maltodextrine (placebo), 8 gram oligofructose met 2 gram maltodextrine, 8 gram oligofructose met 2 gram 2'-fucosyllactose of 2 gram 2'-fucosyllactose met 8 gram maltodextrine. 

Suppletie met oligofructose en/of 2'-fucosyllactose leidde tot een significante toename van gunstige bacteriesoorten waaronder Bifidobacteriën, Bacteroides, Roseburia en Faecalibacterie prausnitzii. Dit ging bovendien gepaard met een significante verbetering van de scores op vragenlijsten waarmee depressieve en angstklachten werden gemeten. Het effect van suppletie met oligofructose al dan niet in combinatie met 2'-fucosyllactose was groter dan dat van 2'-fucosyllactose alleen.

Toediening van het prebioticum oligofructose afkomstig van de cichoreiwortel met of zonder 2'-fucosyllactose uit moedermelk verbetert de microbiële samenstelling van de darm en vermindert angstklachten en depressieve symptomen. De wetenschappers vermoeden dat de gunstige effecten op de stemming een gevolg zijn van een toename van de productie van de korteketenvetzuren door de darmbacteriën. Korteketenvetzuren zijn betrokken bij de regulatie van neurotransmitters en hebben een anti-inflammatoir effect. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen