NAC tegen dwangmatig gedrag

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers van de University of Minnesota Medical School in de VS hebben ontdekt dat suppletie met N-acetylcysteïne (NAC) mogelijk helpt bij de behandeling van trichotillomania, een aandoening die wordt gekarakteriseerd door het dwangmatig uittrekken van de eigen haren. Meestal ligt aan deze aandoening een psychiatrisch probleem ten grondslag.
De studie werd uitgevoerd met deelname van 50 patiënten (45 vrouwen en 5 mannen) met trichotillomania. De gemiddelde leeftijd was 34 jaar en de meesten kampten al vanaf ongeveer 12 jarige leeftijd met deze aandoening.
Voor het onderzoek werden de patiënten, in twee willekeurige groepen verdeeld, gedurende 12 weken dagelijks gesuppleerd met ofwel NAC ofwel een placebo. Hierbij was de dosering NAC de eerste zes weken 1200 en de tweede zes weken 2400 mg per dag.
Na 9 weken bleek het haren trekken in de NAC-groep significant sterker verminderd dan in de placebogroep. En tegen het einde van de 12 weken gaf 56% van de patiënten in de NAC-groep aan grote tot zeer grote verbeteringen te ervaren, tegen een percentage van slechts 16% in de placebogroep.
De onderzoekers geven aan dat het gevonden effect van NAC-suppletie berust op de glutamaatverlagende werking van deze stof in een specifiek deel van de hersenen. Dit zou de beloningsreactie dempen waardoor de patiënten hun dwangmatige gedrag gemakkelijker kunnen doorbreken. Glutamaatmodulatoren, zoals NAC zouden om die reden mogelijk ook kunnen worden toegepast bij verslavingen en andere soorten aandoeningen waarbij sprake is van dwangmatig gedrag.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen