Omega 3-vetzuren beschermen bloedvaten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen met diabetes type 2 die gedurende 6 weken een supplement met omega 3-vetzuren gebruiken blijken een betere doorbloeding van zowel de kleine als grote bloedvaten te behouden na het nuttigen van een maaltijd.
Aan de studie namen 34 personen met type 2 diabetes deel. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en werden gedurende 6 weken behandeld met 2 gram omega-3 vetzuren (EPA en DHA) per dag of olijfolie (placebo) waarna de behandeling in beide groepen werd omgedraaid. Direct en na 2, 4 en 6 uur na nuttiging van een vetrijke maaltijd (600 kcal, 21 gram eiwitten, 41 gram koolhydraten en 40 gram vet) werd de functie van de bloedvaten gemeten. In de grote bloedvaten werd de flow-mediated dilatation (FMD) bepaald en in de kleine bloedvaten de reactieve hyperemie.
De functie van de bloedvaten voor de maaltijd bleek niet te veranderen na de suppletieperiode. Echter, na de maaltijd verminderde de FMD met maximaal 38% na suppletie met de placebo en met 13% na suppletie met de vetzuren. De RH bleef onveranderd na de placebo, maar verbeterde significant na de vetzuursuppletie met maximaal 27%.
Geconcludeerd kan worden dat omega 3-vetzuren de doorbloeding na een maaltijd verbeteren bij personen met type 2 diabetes en zodoende een beschermend effect hebben op de bloedvaten.

Flow-mediated dilatation:
FMD. Een meettechniek waarbij met behulp van ultrasound de diameter van het bloedvat wordt bepaald. Wanneer het bloedvat onder invloed van bepaalde stimuli minder snel wijder wordt is dit een teken van een verminderde functie van het bloedvat.

Reactieve hyperemie:
Verhoogde doorbloeding, meestal na een kortdurende afsluiting van een bloedvat.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen