Sulforafaan zinvol voor autisten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met sulforafaan - een stofje afkomstig uit broccolispruiten - verbetert het gedrag en de communicatie van autisten.

Aan de studie namen jonge mannen in de leeftijd van 13 tot 27 jaar met een matige tot ernstige vorm van een autisme-spectrumstoornis deel. Van hen kregen er 26 gedurende achttien weken dagelijks een supplement met 50 tot 150 µmol sulforafaan. Veertien jongens kregen een placebo gedurende dezelfde periode. Het effect van suppletie op het gedrag werd gedurende de suppletieperiode en een maand erna geregistreerd aan de hand van drie gevalideerde vragenlijsten die ingevuld werden door hun ouders en artsen. Het betrof de volgende vragenlijsten: Aberrant Behavior Checklist (ABC), Social Responsiveness Scale (SRS) en Clinical Global Impression Improvement Scale (CGI-I).

De scores op de ABC en SRS verschilden bij aanvang van de studie niet significant tussen de suppletie- en placebogroep. Bij de jongens in de placebogroep werd na achttien weken geen significante verbetering gezien van de scores op beide vragenlijsten. Bij de jongens in de suppletiegroep werd een significante verbetering van het gedrag waargenomen zoals bleek uit een significante toename van de ABC- en SRS-scores van respectievelijk 34% en 17%. In de CGI-I vragenlijst lieten de jongens die het supplement kregen een significant verbetering zien van sociale interacties, afwijkend gedrag en verbale communicatie. Een maand later scoorden ze weer hetzelfde als vóór de suppletieperiode.

In eerdere studies werd aangetoond dat sulforafaan een positief effect heeft op diverse afwijkingen die in verband zijn gebracht met autisme. Het betreft oxidatieve stress en een verminderde antioxidatie capaciteit, een afgenomen glutathionsynthese, verminderde functie van de mitochondriën, een verhoogde vetzuurperoxidatie en een verhoogde mate van neuroinflammatie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen