Combinatie L-carnitine en erytropoiëtine bij hemodialyse

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Door suppletie van L-carnitine in combinatie met erytropoiëtine kan de erytropoiëtinetoediening verminderd worden tijdens dialyse bij nierpatiënten met bloedarmoede.
Aan de studie namen 51 personen deel met bloedarmoede die hemodialyse ondergingen. Ze werden in 3 groepen verdeeld. De personen in de eerste groep kregen gedurende 6 maanden 4 maal daags 250 mg L-carnitine én een intraveneuze injectie met erytropoiëtine na de hemodialyse (in totaal 5642 eenheden per week). De personen in de tweede groep kregen L-carnitine en de personen in de derde groep werden alleen behandeld met erytropoiëtine. Erytropoiëtine is een hormoon dat de aanmaak van de rode bloedlichaampjes stimuleert. Maandelijks werd het bloedbeeld geanalyseerd.
Alleen de combinatietherapie leidde tot een toename van hemoglobine in het bloed. Ook nam de noodzaak voor de hoeveelheid erytropoiëtine tijdens dialyse na 6 maanden af van 6287 eenheden naar 2286 eenheden per week. Tevens werd een verband gevonden tussen de L-carnitine-concentratie en de osmotische resistentie van de rode bloedlichaampjes wat duidt op de gunstige invloed van L-carnitine op de stabilisatie van de membranen van deze cellen.
Geconcludeerd kan worden dat een combinatie van L-carnitine en erytropoiëtine bloedarmoede kan voorkomen en dat de noodzaak voor toevoeging van erytropoiëtine tijdens dialyse is verminderd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen