Minder suiker en meer voedingsvezels verlagen risico suikerziekte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een voedingpatroon met minder suiker en meer voedingsvezels verlaagt het risico om suikerziekte te ontwikkelen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie waaraan 54 Latijns-Amerikaanse jongeren met overgewicht deelnamen.
Hun gemiddelde leeftijd was 16 jaar en ze werden gedurende 16 weken in drie willekeurige groepen verdeeld. De eerste twee groepen gingen op dieet, bij één groep gecombineerd met het volgen van een krachttrainingsprogramma. De derde groep diende als controlegroep.
Tijdens de onderzoeksperiode verminderde 54% van alle deelnemers de inname van toegevoegde suiker. Zij gebruikten gemiddeld 47 gram minder suiker per dag. Daarnaast liet 59% een gestegen inname van voedingsvezels zien. Hun gemiddelde inname was gemiddeld 5 gram per dag hoger. In alle drie groepen waren de percentages personen met een gedaalde suikerinname en een gestegen inname van voedingsvezels ongeveer gelijk.
Uit bloedanalyse bleek dat de jongeren met een verminderde suikerinname aan het einde van de onderzoeksperiode aanzienlijke verbeteringen bereikten in de belangrijke risicofactoren voor suikerziekte. Zo verbeterde hun glucosetolerantie, insulinesecretie en insulinegevoeligheid. Degenen die meer voedingsvezels waren gaan gebruiken, toonden een verbeterde BMI en minder buikvet. De gevonden verbeteringen waren in alle groepen ongeveer gelijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen