Minder tandplaque met … ijs

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Geef kinderen ijs en ze hebben minder last van tandplaque. Het klinkt tegenstrijdig, maar wetenschappers hebben speciaal ijs ontwikkeld met probiotica dat tandbederf tegen kan gaan.

Er werden zestig kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar verdeeld in een interventie- en placebogroep. Allen hadden een gezond gebit. De kinderen in de suppletiegroep kregen gedurende zeven dagen ijs met daaraan toegevoegd Bifidobacterium lactis Bb-12 en Lactobacillus acidophilus La-5. De overige kinderen kregen gewoon ijs. Voordat de kinderen het ijs kregen werden speekselmonsters verzameld waarin de concentratie van de schadelijke bacterie Streptococcus mutans (S. mutans) werd bepaald. Dezelfde procedure werd herhaald direct na de ijsconsumptie, dertig dagen later en na zes maanden.

IJsconsumptie met probiotica leidde na zeven dagen tot een significante afname van de concentratie S. mutans in het speeksel in vergelijking met het gewone ijs. Eenzelfde resultaat werd gezien na dertig dagen. Na een periode van zes maanden verschilde de concentratie van de schadelijke bacterie echter niet meer tussen de interventie- en placebogroep.

S. mutans hecht zich aan de tanden en stimuleert de vorming van tandplaque. De bacterie zet vervolgens suikers om in een zuur waardoor het tandglazuur beschadigd raakt. Toevoeging van probiotica aan ijs lijkt een goede manier om de kans op tandbederf bij kinderen te verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen