Probiotica effectief bij parodontitis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met probiotica, in het bijzonder Lactobacillus reuteri, is effectief bij de behandeling van een chronische ontsteking van het tandvlees en kaakbot (parodontitis). 

De wetenschappers selecteerden relevante studies uit elektronische databanken. Het betrof gerandomiseerde, klinische studies waarbij een vergelijking gemaakt werd tussen de standaardbehandeling van parodontitis, al dan niet aangevuld met probioticasuppletie. De standaardbehandeling bestaat uit een grondige reiniging van tandplaques uit de ruimtes tussen de tanden en het tandvlees (pockets).

Er werden uiteindelijk drie relevante studies geselecteerd. Wanneer de resultaten van de drie studies werden samengevoegd, bleek dat suppletie met het probioticum L. reuteri naast de standaardbehandeling leidde tot significant minder symptomen van parodontitis en een significante afname van tandvleesbloedingen in vergelijking met alleen het reinigen van het gebit. Ook nam de ernst van parodontitis af. Het verschil was significant voor een matig tot ernstige vorm van parodontitis.

Daar het een beperkt aantal studies betreft is het zinvol om in vervolgstudies het effect van probioticasuppletie bij parodontitis verder te onderzoeken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen