Minder vet beschermt niet tegen hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding waarbij de totale hoeveelheid vet is verminderd en de hoeveelheid groente, fruit en granen is toegenomen beschermt postmenopauzale vrouwen niet tegen hart- en vaatziekten. Tevens heeft dit maar een bescheiden effect op de risicofactoren voor deze ziekten. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers uit de voorlopige resultaten van het grote Women's Health Initiative Dietary Modification Trial.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 48.835 postmenopauzale vrouwen van 50 tot 79 jaar. Van hen kwam 40% in de interventiegroep en 60% in de controlegroep. Degenen in de interventiegroep werden in het begin begeleid bij het aanpassen van de voeding. De bedoeling was de hoeveelheid vet te verlagen naar 20% van het totale aantal calorieën en de hoeveelheid groente en fruit te verhogen naar minimaal vijf porties per dag en de hoeveelheid granen naar zes porties per dag. Zij werden gemiddeld 8,1 jaar gevolgd. Gekeken werd naar kransvatziekten, beroertes en de combinatie van beide bij elkaar.

Na zes jaar was de gemiddelde vetinname met 8,2% afgenomen en de hoeveelheid groente, fruit en granen toegenomen in de interventiegroep, maar niet in de controlegroep. Er waren kleine afnamen in gebruik van verzadigd vet (2,9%), enkelvoudig onverzadigd vet (3,3%) en meervoudig onverzadigd vet (1,5%). Het LDL-cholesterol, de onderbloeddruk en factor-VIIc waren licht maar significant afgenomen met respectievelijk 3,55 mg/dl, 0,31 mmHg en 4,29%. Er werd geen verschil gevonden tussen beide groepen in het optreden van kransvatziekten, beroertes en de combinatie van deze ziekten. Voor de interventiegroep tegen de controlegroep was dit respectievelijk 0,63% tegen 0,65%, 0,28% tegen 0,27% en 0,86% tegen 0,88%. Wanneer echter in plaats van de totale hoeveelheid vet de hoeveelheid verzadigde vetten of transvetzuren werden verminderd, dan werd wel een significante afname gevonden voor kransvatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen