Mobiel telefoongebruik en spermakwaliteit

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mannen die veel bellen met hun mobiele telefoon, hebben een slechtere spermakwaliteit. 

Aan de Zwitserse studie namen 2764 mannen deel in een leeftijd van 18 tot 22 jaar. Ze werden tussen 2005 en 2018 gerekruteerd tijdens militaire dienstplicht. Deelnemers verzamelden een spermamonster en vulden een vragenlijst in over hun gezondheid en leefstijl, waaronder het aantal uren dat ze hun mobiele telefoons gebruikten en waar ze deze plaatsten als ze niet in gebruik waren.

Mannen die veel belden (meer dan twintig keer per dag) hadden een significant lagere spermaconcentratie (laag aantal zaadcellen in een zaadlozing) en een significant lager totaal aantal zaadcellen ten opzichte van mannen die minder frequent telefoneerden. Hiermee hebben frequente bellers een 30% hoger risico op een te lage spermaconcentratie zoals vastgesteld door de WHO en een 21% hogere kans op een totaal aantal zaadcellen onder de WHO-norm. 

Het verband tussen mobiele telefoongebruik en een slechtere spermakwaliteit was het duidelijkst in de eerste onderzoeksperiode (2005-2007) en nam geleidelijk af met de tijd (2012-2018). Er werd geen effect gezien van mobielgebruik en de beweeglijkheid van sperma. Ook had het houden van een mobiele telefoon in de broekzak geen invloed op de spermakwaliteit. 

Frequent bellen met een mobieltje is gerelateerd aan een slechtere spermakwaliteit. Nieuwe technologieën van mobiele telefoons zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor een afname van een slechte spermakwaliteit in de voorgaande twee decennia. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen