Mondmicrobiota en inflammatoire darmziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Niet alleen de microbiota van de darm, maar ook van de mond is betrokken bij het ontstaan en de progressie van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

In de review werd het verband onderzocht tussen het orale en darmmicrobioom in relatie tot inflammatoire darmaandoeningen. 

Recente studies laten overtuigend bewijs zien dat het microbioom in de mond en in de darm met elkaar verbonden zijn. Deze twee onderling verbonden ecosystemen bevatten complexe microbiële gemeenschappen die op verschillende manieren betrokken zijn bij het ontstaan van inflammatoire darmziekten. Zo kan een vermindering van de diversiteit van de microbiota een darmontsteking veroorzaken. Ook kan de aanwezigheid van pathogene bacteriën hiervoor verantwoordelijk zijn. Sommige van deze pathogenen kunnen afkomstig zijn uit de mond, vooral bij patiënten met orale aandoeningen zoals parodontitis

De wetenschappers concluderen dat het in relatie tot de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa van belang is om de invloed van de mondgezondheid op het darmmicrobioom nader te onderzoeken en de rol die dysbiose van beide ecosystemen speelt bij het ontstaan van deze darmziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen