Sumak effectief bij gastritis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met het kruid sumak (Rhus coriaria) vermindert inflammatie in maagepitheelcellen en is mogelijk effectief bij gastritis ten gevolge van een Helicobacter pylori infectie.

In het experiment werden epitheelcellen van de maag blootgesteld aan de ontstekingsstof TNF-alfa of geïnfecteerd met de bacterie H. pylori. Vervolgens werd aan de cellen een sumakextract toegevoegd verkregen via onder andere alcohol- of waterextracties.  

De alcoholextracties van sumak bevatten hogere concentraties van polyfenolen dan de waterextracties. Hierdoor waren van de alcoholextracten lagere hoeveelheden nodig om de concentraties van de door TNF-alfa vrijgekomen ontstekingsbevorderende cytokinen IL-6 en IL-8 te verlagen. Daarnaast had een alcoholextract bij een concentratie van 100 μg/ml een antibacteriële werking. Het polyfenolgehalte en de activiteit van de alcoholextracten bleven intact na simulatie van het verteringsproces in de maag. 

Het medicinale kruid sumak heeft de potentie effectief te zijn bij gastritis ten gevolge van een H. pylori infectie. De sumakstruik komt van nature voor in het middellands zeegebied. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen