Vezels méér dan vezels: prebiotica

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voedingsvezels kunnen de samenstelling van de darmflora positief beïnvloeden.

Aan de studie namen 20 gezonde mannen deel met een gemiddelde vezelinname van 14 gram per dag. De mannen kregen drie behandelingen gedurende telkens 21 dagen (zonder tussenperiode). Allereerst kregen ze naast hun gewone voeding dagelijks een voedingsreep zonder vezels (controlereep). Vervolgens kregen ze dagelijks een voedingsreep met polydextrose (PDX) of met oplosbare maïsvezels (SCF). Tijdens iedere behandeling werden van de 16e tot de 21e dag ontlastingmonsters verzameld. Door het analyseren van het microbiële DNA kon de identiteit van de verschillende darmbacteriën worden vastgesteld.

De consumptie van de PDX- en SCF-repen leidde tot een toename van de bacteriën Clostridiaceae en Veillonellaceae en een afname van Eubacteriaceae in vergelijking met de controlereep. Ook werden significant grotere concentraties van de Faecali-bacterie, Phascolarcto-bacterie en Dialister gevonden na consumptie van beide vezelrepen. De concentratie van Lactobacillus nam significant toe na consumptie van de SCF-repen. Ook de concentratie van Faecali prausnitzii - die bekend is om zijn ontstekingsremmende eigenschap - nam significant toe na inname van beide vezelrepen.

Voedingsvezels blijken niet alleen van belang voor een soepele stoelgang, maar kunnen de samenstelling van de darmflora positief beïnvloeden. Toediening van specifieke prebiotica kan zodoende mogelijk ingezet worden bij de preventie en behandeling van uiteenlopende aandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen