MS: interactie vitamine D en de genen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het is tot op heden nog niet helemaal duidelijk wat de precieze oorzaak is van MS. De resultaten van eerdere studies wijzen op een mogelijke rol van vitamine D. Zo werd gevonden dat personen die verder van de evenaar wonen een grotere kans hebben multiple sclerose (MS) te krijgen. Dit wordt in verband gebracht met een tekort aan zonlicht en daardoor aan vitamine D. Andere studies wijzen weer op de mogelijke invloed van genetische factoren.
Een team van Britse en Canadese wetenschappers deed onlangs een nieuwe ontdekking die beide theorieën met elkaar verbindt. Zo leverden zij met hun onderzoek het eerste bewijs dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij de controle van een specifiek gen waarvan bekend is dat het de kans op MS genetisch gezien het meest vergroot. Binding van door vitamine D geactiveerde eiwitten aan een specifiek naastgelegen stukje DNA bleek de expressie van dit gen namelijk te veranderen.
De onderzoekers concluderen dat vitamine D-deficiëntie bij de moeder, of zelfs bij een eerdere generatie, via veranderde genexpressie bij de nakomelingen tot een mogelijk verhoogd risico van MS leidt. Zo menen zij dat suppletie met vitamine D tijdens de zwangerschap en de eerste kinderjaren de kans dat een kind op latere leeftijd MS krijgt mogelijk verlaagt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen