Multi belangrijk voor HIV/AIDS-patiënt

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Stoppen met suppletie van een multipreparaat bij AIDS-patiënten heeft tot gevolg dat hun conditie dramatisch achteruitgaat. Dit meldt dr. Harold Foster, medisch geograaf aan de University of Victoria in Canada.
In Ortho nr. 5-2007 werd aandacht besteed aan een in 2007 uitgevoerde klinische studie met voedingssupplementen onder AIDS-patiënten in het Mengo Hospitaal in Kampala, Oeganda. Het onderzoek werd destijds geleid door Foster. Uit de onderzoeksresultaten werd duidelijk dat twee verschillende formules van multipreparaten, gedurende 52 weken gebruikt door HIV-1-seropositieve patiënten die geen anti-retrovirale medicijnen gebruikten, de ontwikkeling van AIDS significant vertraagde. Deze verbetering hield verband met gestegen bloedwaarden voor glutathionperoxidase en CD4 T-cellen, een gestegen lichaamsgewicht en een verbeterde kwaliteit van leven, gemeten aan de hand van de Karnofsky score. Het verschil tussen de twee multipreparaten was er voornamelijk in gelegen dat de ene wel en de andere geen belangrijke antioxidanten bevatte, zoals selenium, vitamine C, N-acetylcysteïne en alfaliponzuur.
In een vervolg op deze behandelingsperiode werden de patiënten een half jaar nadat met de voedingssuppletie was gestopt, opnieuw onderzocht. Dit leverde informatie op over dezelfde variabelen zoals eerder bepaald.
Uit analyse van deze gegevens kon worden geconcludeerd dat de gezondheidstoestand van de patiënten, een half jaar nadat ze waren gestopt met de voedingssuppleties, dramatisch was verslechterd. Zo bleken de glutathionperoxidasespiegel, de CD4 T-celwaarde en de Karnofsky-score met betrekking tot de kwaliteit van leven significant te zijn gedaald.
De verkregen resultaten zijn consistent met die van eerdere, in andere gebieden van Afrika, uitgevoerde kleinschaliger studies. Ook houden ze een herhaalde bevestiging in van de hypothese van Foster, waarin hij stelt dat een onvolledige voeding een extreem belangrijke rol speelt in de progressie van een HIV-1-infectie in AIDS en dat de deficiëntie van glutathionperoxidase in dit proces een sleutelrol vervult.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen