Multi goed voor het brein

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wie gezond is en denkt dat vitaminesuppletie niet zinvol is, heeft het mis. Ook gezonde personen hebben baat bij suppletie. Het geheugen en de stemming kunnen erdoor verbeteren.
Er zijn aanwijzingen dat een verhoogde concentratie van bepaalde vitamines de geheugenfunctie kan verbeteren. Dit betekent dat de afzonderlijke vitamines betrokken zijn bij cellulaire en fysiologische processen in de hersenen. Een kleine minderheid van de bevolking vertoont biochemische gebreken als gevolg van een vitaminedeficiëntie, maar een onzichtbaar en veel groter percentage van de bevolking kampt met een suboptimale vitaminestatus. Er zijn diverse studies gedaan naar de invloed van vitamines op het geheugen. Een voorbeeld hiervan is de relatie tussen B-vitamines en het neurotoxische aminozuur homocysteïne. Ook werd onderzocht of suppletie zinvol is bij gezonde personen. Studies waarin slechts een enkele vitamine of een beperkt aantal vitamines werden onderzocht, lieten tegenstrijdige resultaten zien. Het gebruik van multivitaminepreparaten leidde echter tot een betere geheugenfunctie en psychologisch functioneren van gezonde personen.
Een groot deel van de Westerse bevolking neemt al regelmatig multivitamines. Het gebruikt ervan lijkt gerechtvaardigd en heeft een positief effect op het brein.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen