Vitamine E en carotenoïden tegen maagkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere inname van vitamine E en bepaalde carotenoïden met de voeding verlagen het risico van maagkanker. Een hogere inname van natrium verhoogt dit risico echter. Dit bleek uit een Italiaanse studie.

Eerder onderzoek maakte al duidelijk dat het eten van veel groente en fruit de kans op maagkanker verkleint. Het was tot op heden echter nog niet duidelijk welke specifieke bestanddelen daar een mogelijk rol bij spelen.

Er namen 230 patiënten bij wie maagkanker was vastgesteld en 547 controlepersonen aan het onderzoek deel. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon. Aan de hand hiervan werden schattingen gemaakt van de ingenomen hoeveelheden vitamines en mineralen.

Gevonden werd dat de 25% deelnemers met de hoogste vitamine E-inname een 50% kleiner risico van maagkanker hadden dan de 25% met de laagste inname. Op dezelfde wijze hielden de hoogste innamen van alfa- en bètacaroteen verband met een respectievelijk 48 en 58% gedaald maagkankerrisico. Een hogere inname van natrium betekende echter een ongeveer 2,5 maal groter risico van deze aandoening.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen