Carotenoïden in voeding van belang voor vrouwen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voeding rijk aan de carotenoïden luteïne en zeaxanthine is van belang om gezond oud te worden. Dit geldt vooral voor vrouwen, omdat zij over het algemeen ouder worden dan mannen en vaker te maken hebben met aandoeningen zoals de oogziekte maculadegeneratie en dementie.

De wetenschappers analyseerden wetenschappelijke literatuur over het effect van carotenoïden op de gezondheid. Een adequate inname van de twee carotenoïden blijkt van belang voor behoud van het gezichtsvermogen en het geheugen. Dit komt doordat deze specifieke carotenoïden aanwezig zijn in hersenweefsel en in specifieke weefsels van de ogen. Op deze plekken is aangetoond dat ze een direct beschermend effect uitoefenen en degeneratie (afbraak) van de weefsels voorkomen. Luteïne en zeaxanthine gaan oxidatieve stress en ontstekingen tegen. In het netvlies filteren de carotenoïden bovendien blauw licht afkomstig van beeldschermen. 

Carotenoïden worden in het lichaamsvet opgeslagen. Een van de mogelijke redenen waarom vrouwen gevoeliger zijn voor een te lage consumptie hiervan, is het hogere verbruik van carotenoïden tijdens zwangerschappen. Hierdoor zijn er minder carotenoïden beschikbaar voor bescherming van het brein en de ogen. Bovendien worden vrouwen over het algemeen ouder dan mannen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen