Nano-effecten van nanodeeltjes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Door de American Physiological Society werd een conferentie georganiseerd over de rol van nanotechnologie in relatie tot ziekten. Onderzoekers dr. Virginia M. Miller en dr. John C. Lieske van de Mayo Clinic College of Medicine gaven beschouwingen over een mogelijke causale rol van nanodeeltjes bij hart- en vaatziekten, nierstenen, galstenen en tandvleesaandoeningen. Dr. Miller voert met behulp van de modernste microscopische methoden onderzoek uit naar nanokristallen in de nier welke kunnen leiden tot de ontwikkeling van nierstenen. Ook bestudeerde zij het verband tussen atherosclerose en de afzetting van nanodeeltjes in de bloedvatwand. Door hun geringe afmetingen kunnen nanodeeltjes gemakkelijk het lichaam binnendringen en zich in alle uithoeken verspreiden. De effecten op langere termijn zijn onbekend.
Miller vond dat bepaalde nanodeeltjes ontstekingen veroorzaken wanneer deze in de bloedvaten van proefdieren werden geïnjecteerd. Dit verschijnsel treedt gewoonlijk op in de eerste fase van de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
Lieske veronderstelt op grond van waarnemingen tijdens de blootstelling van nieren aan nanodeeltjes dat er eerst kleinschalige verkalkingen gevormd worden welke vervolgens langzaam maar zeker uitmonden in de vorming van nierstenen. Onbekend is of de nanodeeltjes die bij de vorming van nierstenen betrokken zijn van nature in het lichaam voorkomen of van buiten af in het lichaam geraken.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen