Nanotechniek effectief tegen toxische stoffen?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Of het ooit zover komt? Het laat in ieder geval zien welke kant het mogelijk op gaat. De vraag wordt gesteld of in de toekomst nanotechnologie kan worden toegepast teneinde het menselijk lichaam te beschermen tegen toxische stoffen.
De toegenomen blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen is een belangrijke risicofactor voor de gezondheid. Chemicaliën waaronder xeno-oestrogenen, pesticiden, zware metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) dragen bij aan de vorming van vrije zuurstofradicalen (ROS) en vormen een belasting voor het endogene antioxidantsysteem. De inname van antioxidanten via de voeding of voedingssupplementen is mogelijk zinvol om een tekort aan endogene antioxidanten aan te vullen. Een ideale exogene antioxidant moet echter aan moeilijke voorwaarden voldoen. Zo moet de stof gemakkelijk geabsorbeerd worden en moet er voldoende worden afgeleverd op de intracellulaire locatie die nodig is om oxidatieve schade te verminderen en de genexpressie positief te beïnvloeden. De Iraanse wetenschappers concluderen in hun review dat de uit kleine moleculen bestaande antioxidanten in voeding en supplementen onvoldoende effectief zijn. Exogene antioxidanten op basis van nanotechnologie kan daarentegen wel bescherming bieden tegen belastende milieustoffen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen