Niacine verbetert endotheelfunctie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Niacine (vitamine B3) verbetert de functie van het endotheel in de bloedvaten. Dit blijkt uit een meta-analyse.

Er werden zeven studies geselecteerd voor de meta-analyse met in totaal 441 proefpersonen. Suppletie met niacine leidde tot een significante verbetering van de ‘flow-mediated dilatation’ (FMD). De FMD is een maat voor de endotheelafhankelijke vaatverwijding die gemeten wordt met behulp van ultrasound. Het effect was het grootst bij een dosis niacine van 2000 mg per dag of meer en wanneer het supplement gegeven werd als primaire preventie van hart- en vaataandoeningen. Het effect van suppletie op de FMD ging niet gepaard met veranderingen in de plasmaconcentraties van het HDL-cholesterol, LDL-cholesterol of triglyceriden. Ook werd er geen significant effect gezien van niacine op de vaatverwijding onder invloed van nitroglycerine.

Hoewel het nog niet duidelijk is hoe niacine het vaatverwijdende effect bewerkstelligt, kan niacine mogelijk door de verbetering van de endotheelfunctie het risico van cardiovasculaire aandoeningen verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen