Nicotinamide-riboside en spierdegeneratie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met nicotinamide-riboside, een vorm van vitamine B3, kan spierdegeneratie tegengaan. Nicotinamide-riboside is een precursor van nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD). NAD speelt een voorname rol bij de energievoorziening in de mitochondriën. Met het ouder worden neemt deze concentratie af en kan zich manifesteren als sarcopenie.

Wetenschappers van de University of Pennsylvania voerden een experiment uit bij muizen met een verlaagde NAD-concentratie in de spieren (-85%) om zodoende het verouderingsproces na te bootsen. De muizen hadden een verlies van spiervezels en spierkracht en een verminderd uithoudingsvermogen op een tredmolen.

Suppletie met nicotinamide-riboside leidde tot een snel herstel van de spierfunctie en een snelle toename van de spiermassa, terwijl hierbij de NAD-concentratie in de spieren op peil bleef. Tevens concludeerden de wetenschappers dat een overexpressie van het enzym Nampt (nicotinamidefosforibosyltransferase; NAmPRTase) leidt tot behoud van de NAD-concentraties en de inspanningscapaciteit van oude muizen.

De resultaten laten zien dat een adequate NAD-concentratie in de spieren van belang is voor behoud van de spierfunctie en spiermassa. Suppletie met nicotinamide-riboside als voorloper van NAD kan helpen om deze concentratie op peil te houden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen