Nierstenen door cafeïne

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Cafeïne kan de kans op het krijgen van nierstenen verhogen. De cafeïne zorgt ervoor dat er meer calcium via de urine wordt uitgescheiden waardoor de kans op de vorming van nierstenen wordt verhoogd.
Dit blijkt uit onderzoek onder 39 personen met nierstenen en negen personen die nog nooit nierstenen gehad hadden. Dit werd vergeleken met gegevens van een eerder gehouden onderzoek onder 39 personen zonder nierstenen.
Na veertien uur vasten kregen de deelnemers water met cafeïne (6 mg/kg vetvrije massa). Twee uur voor en twee uur na het drinken hiervan werd de urine van de deelnemers getest.
Na de cafeïne werd bij de deelnemers een verhoogde concentratie calcium, natrium, magnesium en citraat in de urine waargenomen. Bij 32 van de 39 niersteenpatiënten was de concentratie calciumoxalaat gestegen.
Op basis van haar onderzoek raadt de onderzoeker dr. Linda Massey personen met nierstenen aan om hun koffieconsumptie tot minder dan twee koppen koffie per dag te beperken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.