Nieuwe tumoren door CT-scan

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Oudere mannen met teelbalkanker hebben een verhoogde kans op een tweede tumor wanneer frequent een CT-scan wordt gemaakt.
Teelbalkanker kan op drie manieren worden behandeld nadat het kwaadaardige gezwel in de testikels is weggehaald. Allereerst is er de mogelijkheid om chemotherapie te volgen. Ten tweede kunnen de lymfeklieren worden verwijderd. Tenslotte bestaat de mogelijkheid voor actieve screening waarbij 15 CT-scans in de eerste 5 jaar na de diagnose worden gemaakt.
Van 1988 tot 2006 werden 7301 mannen gevolgd met de meest voorkomende vorm van teelbalkanker. Mannen die kozen voor actieve screening hadden na 15 jaar meer kans op een tweede tumor dan mannen die voor een van de twee andere opties kozen. Statistische analyses wijzen uit dat van de 10.000 mannen die actief worden gescreend er 306 mannen een tweede tumor ontwikkelen in vergelijking met 233 mannen die kiezen voor lymfeverwijdering. Opvallend is dat mannen ouder dan 45 jaar significant meer kans hebben op een tweede tumor dan jongere mannen. Vermoedelijk komt dit doordat een jonger lichaam beter in staat is om beschadigd DNA als gevolg van straling te repareren.
De onderzoekers adviseren om CT-scans zo min mogelijk toe te passen bij dit type kanker. Ultrasound techniek zoals echo's zijn een goed alternatief.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen