Nieuwe vetzurengroep gunstig bij diabetes?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van de Salk Institute en Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) in Boston (Verenigde Staten) ontdekten een nieuwe groep vetzuren die vermoedelijk een gunstige rol speelt bij diabetes type-2.

De groep 'vertakte' vetzuren, gedoopt met de naam Fatty Acid Hydroxy Fatty Acids, kortweg FAHFA’s, blijkt in lage concentraties aanwezig in lichaamscellen. De vetzuren werden tijdens een experiment per toeval ontdekt in het vetweefsel van diabetesresistente muizen. Zonder de hulp van geavanceerde massaspectometrie was dit overigens onmogelijk.

Bij diabetesresistente muizen waren de concentraties FAHFA’s maar liefst het zestien- tot achttienvoudige van de concentraties die aangetroffen werden bij normale muizen. Tevens bleek dat wanneer normale muizen extra FAHFA’s binnenkregen hun bloedglucosespiegels daalden, terwijl de insulinespiegels toenamen. De wetenschappers onderzochten ook de rol van FAHFA’s bij personen met insulineresistentie. Het bleek dat deze personen lagere concentraties van deze vetzuren hadden in zowel het bloed als het vetweefsel. Bij een stijging van de bloedglucosespiegel na een maaltijd bleek dat de vetzuren de secretie van bepaalde hormonen verhoogden. Deze hormonen zorgden voor een toename van de insulineproductie in de alvleesklier. Daarnaast bevorderden de vetzuren de opname van glucose in de lichaamscellen en gingen ze ontstekingsreacties in het vetweefsel tegen.

FAHFA’s hebben vanwege hun bijzondere eigenschappen de potentie een belangrijke rol te spelen in de preventie en behandeling van diabetes type-2, zo concluderen de wetenschappers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen