Nieuwe vitamine antwoord op welvaartsziekten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een nieuwe vitamine die in kleine hoeveelheden gevonden wordt in melk en mogelijk ook andere voeding blijkt opvallende gezondheidseffecten te hebben. De stof is een bepaalde vorm van vitamine B3 en is bekend onder de naam ‘nicotinamide-riboside’ (NR).

NR leidt tot een toename van Nicotinamide Adenine Dinucleotide (NAD) in dierlijke cellen. NAD speelt een centrale rol in het energiemetabolisme Het zorgt ervoor dat koolhydraten, eiwitten en vetten omgezet worden in energie. NR verbetert zodoende de functie van de mitochondriën, de energiecentrales van de cellen.

Muizen die een vetrijk dieet volgden en NR kregen toegediend namen significant (60%) minder in gewicht toe in vergelijking met muizen op hetzelfde dieet die de nieuwe vitamine niet toegediend kregen. De conditie van de muizen in de HR-groep was beter en hun uithoudingsvermogen eveneens. Ze hadden sterkere spieren. Geen van de behandelde muizen ontwikkelde diabetes. Dit werd wel gezien bij de onbehandelde muizen. Wanneer ze een normale voeding kregen, bleken de behandelde muizen een hogere gevoeligheid voor insuline te hebben en lagere cholesterolgehalten. Al deze voordelen werden bereikt zonder toxische verschijnselen.

De studie werd uitgevoerd door dr. Sauve en collega’s van de Universiteit van Lausanne en gepubliceerd in Cell Metabolism. Sauve ontdekte een relatief simpele methode voor het synthetiseren van NR en heeft de stof laten patenteren. Tevens is zijn team gespecialiseerd in een analytische methode waarmee NAD-concentraties meetbaar zijn in cellen en organen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen