NMN bevordert spierfunctie ouderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met nicotinamide-mononucleotide (NMN) stimuleert de spierfunctie van ouderen. NMN is een precursor van nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD+). NAD+ helpt DNA-schade te herstellen en kan zodoende degeneratieve aandoeningen tegengaan. Er is echter nog weinig humaan onderzoek gedaan naar het effect van NMN.

In de huidige studie kregen twintig mannen op leeftijd gedurende twaalf weken dagelijks een supplement met 250 mg NMN of een placebo. Suppletie werd goed verdragen en ging niet gepaard met bijwerkingen. Uit bloedonderzoek bleek dat suppletie met NMN de concentraties van NAD+ en zijn metabolieten significant verhoogde. Tevens ging suppletie gepaard met een significante verbetering van de loopsnelheid. In de placebogroep nam de loopsnelheid iets af, maar in de suppletiegroep verbeterde deze significant van 1,5 m/sec naar 1,6 m/sec. Ook de griptest van de linkerhand, een maat voor de spierkracht, verbeterde significant. In de placebogroep nam deze af met 0,7 kilogram, terwijl in de suppletiegroep een significante toename werd gezien met 2,5 kilogram. NMN leidde niet tot veranderingen van de lichaamssamenstelling. 

Suppletie met NMN kan ouderen mogelijk ondersteunen bij het tegengaan van spierdegeneratie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen