Nrf2-stimulatie door sulforafaan en quercetine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de plantenstoffen sulforafaan en quercetine kan via een specifiek cellulair mechanisme mogelijk het risico van diabetes en hart- en vaatziekten verkleinen.

In een laboratoriumstudie met levende cellen werd aangetoond dat sulforafaan (in broccoli) en quercetine (in appels) de beweeglijkheid van Nuclear factor erythroid 2-related factor 2 (Nrf2) stimuleert. Nrf2 is een eiwit dat de cellulaire expressie van diverse beschermende genen controleert. Deze genen beschermen onder andere tegen oxidatieve stress, toxiciteit, vetzuurperoxidatie, metabole dysfunctie en celveroudering.

De wetenschappers konden voor het eerst de cyclus van Nrf2 vaststellen waarbij Nrf2 repetitief oscilleert tussen de celkern en het cytoplasma. Dit gebeurt normaliter eenmaal per 129 minuten. Na blootstelling van de cel aan een bedreiging neemt de frequentie van oscillatie van Nrf2 toe. Ook nam dit toe tot eenmaal per 80 minuten na toevoeging van sulforafaan en quercetine. Onder invloed van de toegenomen oscillatie van Nrf2 werd de expressie van het gen Glyoxalase1 (Glo1) verhoogd. Glo1 vermindert insulineresistentie en kan zodoende een rol spelen bij de preventie van diabetes. Ook is een verminderde expressie van Glo1 eerder in verband gebracht met een verhoogd risico van hart- en vaatziekten.

Door stimulatie van Nrf2 neemt de expressie van Glo1 en andere beschermende genen toe. Momenteel wordt het effect van Nfr2-stimulatie getest in een humane studie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen