Oeroud bewijs voor nut prebiotica

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het nut van prebiotica, voornamelijk vezels, wordt nu ook onderschreven door archeologen. Uit onderzoek van faeces blijkt dat onze voorouders dagelijks meer dan 100 gram vezels binnenkregen. Dit is beduidend meer dan de huidige aanbevelingen van 5 gram inuline en 8 gram oligofructose per dag.
De bewijzen werden gevonden in de Chihuahuan woestijn in Mexico. Archeologen analyseerden geconserveerde faeces en ontdekten dat onze voorouders van 10.000 jaar geleden voornamelijk plantaardig voedsel consumeerden. De mannen kregen dagelijks rond 2700 kcal binnen waarvan de helft afkomstig was van drie vezelrijke planten, te weten: de agave-, sotol- en uiplant. 80 tot 90% van de voeding bestond uit de agave- en sotolplant. Verdere berekeningen tonen aan dat ze zo'n 135 gram inuline per dag binnenkregen.
De onderzoekers hopen dat er meer aandacht komt voor het belang van prebiotica. Voor de instandhouding van een goede darmflora heeft het menselijk lichaam van nature een hoge dosering prebiotische vezels nodig. De huidige westerse voeding die voornamelijk bestaat uit bewerkt voedsel en een verminderde diversiteit en kwaliteit van hoogwaardige vezels leidt tot een verstoring van de darmflora. Archeologisch onderzoek kan helpen bij het opstellen van richtlijnen voor de instandhouding van een gezonde darmflora en daarmee een goede gezondheid.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.