Olijf- en granaatappelextract verbetert bloedvatfunctie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een extract van olijven en granaatappels verbetert de endotheelfunctie, het vetspectrum en verlaagt de bloeddruk bij personen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Aan de crossoverstudie namen 43 personen deel in een leeftijd van 45 tot 65 jaar. Ze hadden een verminderde endotheelfunctie, verstoord vetspectrum en/of een verhoogde bloeddruk. De deelnemers kregen in willekeurige volgorde gedurende periodes van acht weken het supplement of een placebo met een tussenperiode van vier weken. Het supplement bevatte twee verschillende polyfenolen: 9,9 mg hydroxytyrosol uit olijven en 195 mg punicalagine uit granaatappel. 

Bij personen met een verminderde endotheelfunctie leidde suppletie met het extract tot een significante verbetering van de endotheelfunctie. Dit bleek uit het feit dat de endotheelafhankelijke vaatverwijding (Flow Mediated Dilatation, FMD) significant met meer dan 2% toenam na suppletie. Dit was niet het geval na de placebo. Het supplement leidde tevens tot een significante afname van het geoxideerde LDL-cholesterolgehalte met gemiddeld 0,75 mmol/l. Suppletie met het extract leidde bij personen met hoge bloeddruk tot een significante bloeddrukdaling. De bovendruk daalde met gemiddeld 16 mmHg en de onderdruk met gemiddeld 6 mmHg. 

Suppletie met polyfenolen uit olijven en granaatappels kan mogelijk hart- en vaataandoeningen voorkomen door een verbetering van de endotheelfunctie, verlaging van het geoxideerde LDL-cholesterol en een significante bloeddrukdaling. 


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen