Olijfolie beschermt tegen hartritmestoornis

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het mediterraan voedingspatroon met extra-vierge olijfolie beschermt tegen het risico van hartritmestoornissen. Dit blijkt uit de befaamde Spaanse PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) studie.

De deelnemers werden in drie groepen verdeeld. Personen in de eerste groep volgden een mediterraan voedingspatroon en kregen daarbij extra-vierge olijfolie. Personen in de tweede groep volgden eveneens een mediterraan voedingspatroon met extra noten. Proefpersonen in de controlegroep kregen het advies om vetarm te eten. Tijdens de volgperiode van bijna vijf jaar werd bekeken hoeveel personen uit de drie groepen atriumfibrilleren kregen. 

De 6705 deelnemers hadden bij aanvang van de studie geen hartritmestoornis. Tijdens de volgperiode werd bij 72, 82 en 92 personen in respectievelijk de mediterrane groep met olijfolie, mediterrane groep met noten en de controlegroep de diagnose atriumfibrilleren gesteld. In de mediterrane groep met olijfolie was het risico van atriumfibrilleren met 38% significant lager dan in de controlegroep. In de mediterrane groep met noten bedroeg de risicoreductie 11%. Dit was echter niet significant. 

Voor het eerst is duidelijk dat er een mogelijkheid om atriumfibrilleren preventief aan te pakken. Het mediterrane eetpatroon in combinatie met extra-vierge olijfolie blijkt de kans op deze hartritmestoornis significant te verlagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen