Omega 3-index en cognitie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Jongeren met een adequate omega 3-index hebben een hogere verwerkingssnelheid van informatie en een betere aandachtsspanne.

De omega 3-index meet met behulp van een vingerprik het gehalte aan de omega-3 vetzuren (EPA plus DHA) in de rode bloedlichaampjes als percentage van het totale gemeten gehalte aan vetzuren. Voor de Nederlandse studie werden data gebruikt van Food2Learn, een onderzoek waaraan 266 jongeren in de leeftijd van 13 tot 15 jaar deelnamen. Aan het begin van de studie werd de cognitieve ontwikkeling van de adolescenten bepaald aan de hand van diverse testen. Tevens werd de omega 3-index bepaald die een indicatie geeft van de individuele vetzuurstatus.

De gemiddelde omega 3-index bedroeg 3,83% en was daarmee beduidend lager dan de aanbevolen index (tussen 8% en 11%). De lage index is vermoedelijk een gevolg van het feit dat 13% van de deelnemers geen vis consumeerde en 77% dit in slechts zeer beperkte mate deed. Een hoge omega 3-index werd gerelateerd aan een significant snellere verwerking van informatie. Bovendien werd een hoge index geassocieerd met minder fouten bij een test waarmee de aandacht werd gemeten.

De wetenschappers hopen in een vervolgstudie aan te kunnen tonen dat suppletie met omega 3-visvetzuren de cognitie positief beïnvloedt. Dergelijke resultaten kunnen mogelijk leiden tot strategieën om de schoolprestaties van jongeren te verbeteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen