Omega 3-tekort treft volgende generatie?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers zijn na het doen van een dierproef van mening dat de uitkomsten ervan van toepassing zijn op de huidige generatie mens. Adolescenten van ouders met een tekort aan omega 3-vetzuren kunnen mogelijk de gevolgen ondervinden van een omega 3-vetzuur-tekort.

In de studie werd een vergelijking gemaakt tussen het effect van een voedingspatroon met een adequate en inadequate voorziening van omega 3-vetzuren. Het effect werd getest bij ratten en hun nakomelingen. Op het moment dat de nakomelingen een jongvolwassen leeftijd hadden bereikt werd bij deze ratten en hun ouders het gedrag en leervermogen getest.

Een tekort aan omega 3-vetzuren in het voedingspatroon van opeenvolgende generaties leidde bij de adolescente ratten tot gedragsproblemen, hoewel ze verder in goede fysieke gezondheid verkeerden. De adolescente ratten waren angstiger, vaker hyperactief, leerden langzamer en hadden een verminderd oplossingsvermogen.

Volgens de wetenschappers zijn de resultaten van deze studie representatief voor de huidige generatie jongvolwassenen. Sinds de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw is de voorziening van omega 3-vetzuren in de voeding onvoldoende. In die periode werden de ouders van de huidige generatie jongeren geboren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen